01 December 2010

RINGANKAN BLOG (extra: kira berat blog)

Ok.. Hari ni kita ada Doctor untuk check kesihatan semua blog ^^".. Teringat waktu sekolah ^^" (x sampai berapa minggu tinggalkan sekolah cheh)

Ok.. Sebelum kita berkongsi pasal cara nak ringankan blog, meh sembang macam mana nak check berat blog dulu.


Timbang blog atau website anda dari masa kesemasa agar tidak berlalu berat dan lembab nak loading.
oleh itu anda boleh check blog anda sama ada berat atau tidak.. blog yang melebihi 130kb dikira berat.. jadi perlu kurangkan apa-apa yang tak penting ok..

1. Caranya adalah anda perlu masukan sini dulu.
2. Masukan url atau domain blog atau website anda.
3. Then klik check.
4. Tunggu sehingga keluar ia tertarakan berepa kb berat blog anda ok.
5. Selamat Mencuba.

Ok.. sekarang masa untuk mandi wap belajar cara nak ringankan blog (tiada kaitan dengan berat badan anda)

(ini dari siasatan blog2 kakak2 blogger..Maaf kalau bahasa mereka agak pasar ^^)

Jangan Letak Terlalu Banyak Widget
Tahu ke korang . Apa itu Widget ? hehe . tAk tahu ye..? alar. yang korang letakkan dekat Sidebar korang tuh , and yang korang dok Tekan - tekan Add Gadget tuh , haa. itu lah Widget ! HAHA! Kalau Blog korang penuh dengan Widget , memang selalunye , ianya akan memberatkan blog korang n automatik , blog akan lambat untuk load :)

Elakkan Meletak Widget yang TAK Penting
Apa Maksud-nya? hehe , Alar . oke . macam niyh . Korang tengok dekat Sidebar korang . Ada tak korang letak e.g : Jam (clock) , Hit Counter , Gambar Comel ( Welcome To My Blog) , Animation Widget and so on . ada kan ? hee . kalau korang nak blog korang nampak kemas dan ringan , DEL je semua tu :)

Jangan Upload Terlalu Banyak Gambar
Oke , yang ini , for sure semua orang tahu kan ? Makin banyak korang upload pic kat blog korang tuh , makin lambat lah n berat lah blog korang . Korang nak ker , blog  lambat loading ? Kebanyakan pelawat masuk someone punya blog yang lambat loading , akan terus keluar dengan menekan PANGKAH dekat Tab tuh . Kerana kebanyakan mereka bukannya jenis yang suka menunggu.

Kurangkan Jumlah Entry di Blog Anda
Ohh .yeah ! Kalau boleh , jangan letak terlalu banyak entry yang korang post tuh , dekat blog . Sekurang-kurang nya , ada 3 atau 4  sudah cukup :) Kalau banyak2 nanti , takut lambat pulak nak loading kan ? :))


No comments: