09 December 2011

Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards 2011

Blog Anugerah Asia Pasifik telah berlansung pada 2 tahun yang lalu dengan meriah sekali, dan sekarang, Nuffnang berbesar hati untuk mengembalikan majlis anugerah serantau yang unggul ini, kali ini ke negara Malaysia! Ohh Tanah Airku..

Fieq rasa mesti para blogger sudah tidak sabar lagi.. kalau macam itu.. marilah pakat mai sini..

DATE:16 December 2011, Friday
TIME:6.30pm (Registration Starts)
8.00pm SHARP (Dinner commences)
VENUE:Grand Ballroom, Putrajaya Marriott
Kuala Lumpur, Malaysia
Baiklah, pada yang nak tahu lebih lanjut..ni link penuh mengenai anugerah ini..


Disember 2011, 500 blogger dan tetamu dari seluruh rantau Asia-Pasifiksekali lagi akan mengambil permaidani merah, dan dilayan malam fine dining danhiburan yang cemerlang di Kuala Lumpur, ibu kota metropolitan sibuk di Malaysia.Selain daripada diberi penghormatan untuk bekerja keras dan sumbangan merekakepada blogosphere, mereka juga akan mendapat peluang untuk melawat bandardan menyelami budaya Malaysia yang unik untuk diri mereka sendiri.

Sekarang Rafieq nak bagi pembaca blog semua tengok-tengok keadaan meriah pada anugerah blog 2 tahun lepas di Singapura.


Ramai dan meriah bukan?? tak berminat ke? Mestilah  minat kan?? Jadi, Jomlaa...



Skop Dinamik: Dynamic Views

Blogger Newsletter

















Salam Para Blogger!                                                                                                      November 2011

Memperkenalkan Dynamic Views: satu teknik yang mampu memberi inspirasi kepada para pembaca blog melalui cara baru. Hal ini lebih mudah dan lebih interaktif bagi pembaca untuk menyelami perasaan mereka terhadap penulisan anda

Pilih satu daripada tujuh yang elegan, susun atur(layout) baru yang interaktif untuk berkongsi blog anda dengan dunia. Dengan ciri-ciri seperti menatal(skrol/scroll) tanpa batasan(infinited), imej yang dimuat(load) untuk tatapan pembaca, gaya pos 'lightbox' memudahkan pembacaandan keyboard shortcut untuk mempercepatkan 'flipping' (melibas) daripada setiap post. Pembaca anda akan gembira mengenai hal ini :)

Learn more about getting started with Dynamic Views.


01 November 2011

Tukar maksud di Google Translate

Kadang -kadang hidup ini penuh pancaroba. Perkauman selalu wujud walaupun dalam selimut sendiri sama seperti apa yang dinyatakan dalam sejarah dunia tentang Asia Tenggara yang memberontak . Akan tetapi itu sangat berbeza, kerana mereka inginkan kebebasan dan mahukan selimut yang baru. Sila lihat dibawah.

Gambar dari GOOGLE Translate- MyQuran =Syaithan??
Panas, kan?
Gambar Google
Salah siapa? NI bukan salah google. (nanti budak Computer Science lempang kang!)

Memang sebagai seorang Muslim, bahkan semua manusia pun marah tu ada. Kita mesti rasa sedikit geram apabila sesuatu yang sensitif berlaku. Tapi tak perlu nak buat apa-apa atas fakta yang kita pun tak tau kesahihanya. Fikir dahulu sebelum buang.

Disini Fieq nak bagi tips untuk korang ubah. Google tu organisasi antarabangsa , bukan semua tahu Bahasa Melayu. Sebab tu Google bagi kat rakyat negara masing-masing untuk letakkan makna yang sesuai.







Pastu nak contoh lain, ni lagi satu.





Tak cukup lagi contoh? Ni macam mana perkataan tu boleh ditukar.


21 April 2011

Cbox nyorok?? Ish toksah malu2 laa...^^



\__________? Berjumpa Lagi Kita ^^
Lama x berbeloggg, Rafieq sibuk nan skola ye laa SPM ann!! giler ke xnk struggle?? =_="  Fiq baru je habis exam Mac, Pengetua suroh lagi bagus dptkan 4A++++ untuk bln dpan... Apa2 pon ada sorang kwn tanya tutorial chatbox nih.. FatimaH .. Fiq dok pikir2... so Fiq jumpa blog Cik INTAN  yang pandai jap nak check btul ke x caranya... cube pnye cube TANG!! Hasilnyee.. TQ Cik INTAN

1) Bukak Dashboard - Page Element - Add Gadjet - HTML/Javascript
2) Copy semua code dekat bawah ni (JGN MALAS!! ^^ cpt!)


<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('<b>http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png</b>') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">
</div>
<div class="gbcontent">
<b>COPY DAN PASTE CODE CHATBOX  DEKAT SINI .</b>
<div style="text-align: right;">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close/tutup]</a></div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>


3) PASTUUuu, gi tengok balik code dekat atas ni dan copy paste code sebenar chat box u'all kat tempat yang I suruh tu.

4) Tak payah tulis apa-apa title dekat gadjet ni.

5) Tekan Save. Then siap! Yahooo~~

Extra!
1) Tapi kalau korang nak edit sendiri gambar chatbox korang macam chatbox Cik INTAN (Alaaa...yang bliau letak gambar adik beliau tuh, Chacha), korang boleh edit sendiri guna photoshop tak pun guna photoscape sudyah. Saiz pandai-pandai lah korang resize ekkk.

2) Replace link gambar baru ke link lama. (I dah bold kan dah link gambar tuh kat code atas tu ekk)

03 February 2011

Sync facebook dan twiter

Aq rasa korang mesti da selalu dengar tentang "sync twitter ngan Myspace an?? so skunk aq nak bagtaw camne cara nk sync antara fb ngan burung biru twitter..


Klik ni http://twitter.com/widgets/facebook untuk add Twitter ke dalam Facebook Profile atau mana2 Pages yang u'all jd admin.
Dan page nih http://www.facebook.com/twitter untuk add mne2  Facebook Pages yg u'all jd admin ke dalam akaun Twitter 
OK! Skarang korunk x perlu risau lg nk update Twitter atau fb.. sebab kedua2-nya boleh diupdatedkan dalam waktu yg sama
Kalau ada apa2 yg lain sila komen..
*I hope that helps, if you know of any other methods please add your comments below!