12 February 2012

Maksud Bunyi Beep Yang Aneh.

Assalamualaikum, salam sejahtera Prof.IT(Prof + Apit hehe)  bukanlah seorang yang terbaik atau pandai dalam dunia it, berkongsi ilmu pemberian Allah swt, kerana ilmu perlu dikongsi supaya ianya tidak pupus di telan zaman.

Para pembaca mesti dah tahu setiap bunyi beep berlaku pada komputer atau laptop ada maksud tertentu, pada mereka yang belum tahu dan ingin tahu Fieq terangkan.
Dibawah ada beberapa penjelasan setiap bunyi beep pada komputer anda :
  1. Bunyi Beep 1X : Berkemungkinan RAM ( Random Access Memory ), anda mengalami masalah atau tersalah pasang kakinya pada slot RAM.

  2. Bunyi Beep 6x : Berkemungkinan chipset atau mobo anda rosak atau ada peranti yang tidak terhubung dengan betul.

  3.  Bunyi Beep 8x : Berkemungkinan Graphic Card anda sudah rosak, atau tidak berhubung dengan slot graphic card dengan betul.

  4. Bunyi Beep 11x : Berkemungkinan Cheksum – Error atau periksa bateri CMOS pada mobo/motherboard.

Jika masalah pada Memori, Kad Rangkaian, Kad Bunyi, atau kad VGA (kad paparan) cuba anda gosok pada kaki setiap komponen, atau bersihkan pada slot komponen tersebut. Kalau masih bermasalah berkemungkinan komputer tersebut sudah rosak.

ALAMAK! Mainboard terbakar?????

Salam 12/2/12.. Pada hari Ahad nih Prof.IT (Profesor + Apit hehe..) boring dok umah jadi rasa nak try laa jadi technician tak habis diploma jap   :)

Hari ini merupakan "malapetalaka" buat Fieq(ssh nak guna gelaran Prof.IT laa =_=")..  Tadi pagi Fieq amek CPU lama nak cuba bela.. Fieq on. Dan dia keluar bunyi Beep......................

Kalau pembaca terdengar bunyi 
Beep satu kali yang panjang memang PASTI masalah RAM yang longgar atau tersalah pasang.

Jadi, tanpa tunggu kambing mengembek 2 kali.. Fieq terus  cabut RAM di slot 1 untuk ditukar ke slot yang lain dengan gopohnya.. tapi tiba-tiba pecusssttt API menyala marak... di mainboard..

Dapt satu ilmu lepas accident(lol..erhh =_=") JANGAN memandai cabut tukar slot RAM masa PC onn.. adess..
(cemas gile masa keluar api td.. skunk pc xleyh on lansung) T_T
Nasib baik IDE jauh.. kalau x da terbakar bilik nih..=_+: — at Bilik Rafieq(saya), Rumah kat Kampung Sungai Legum,Jelebu. ·  ·  · 19 minutes ago · 


Hal pertama Fieq buat adalah terus turn off pc... tepikan semua kabel SATA dan IDE bagi mengelakkan api menjalar hingga keluar.. biarkannya (jangan tutup casing terus).. Cemas memang cemas tengok api menyala.. So, pembaca jangan tiru amalan tak baik nih ehh.. Fieq terlalu gopoh td..

Kalau dah reda cuba korang on pc.. kalau tak boleh tukar ke slot lain mungkin slot 1 dah tiada fungsinya..