26 December 2013

Masalah "File name was too LONG"

   Assalamualaikum semua..  Dah lama tidak update blog ni.. Ye laa.. Nanti ada orang cakap Profit seperti orang yang berlagak laa.. sombong laa.. menunjuk-nunjuk laa.. Pada semuanya, di sini saya nak minta maaf sesangat. Tujuan menulis di  sini bukanlah untuk berbangga diri, jauh lagi untuk populariti. Tetapi semuanya Profit buat sebagai perkongsian kepada semua termasuk sebagai catatan peribadi diri ini sendiri. Jadi maafkanlah insan yang lemah ini. Sebelum terlambat tahniah diucapkan kepada semua yang menyambut Hari Natal .

Baiklah, tadi Fieq dapat satu problem sikit masa nak backup files untuk format laptop. Tiba-tiba keluar satu makhluk halus yang sangat-sangat pelik.


Pernah tak sesiapa yang tiba-tiba keluar benda ni bila nak buka/rename/move/delete file tersebut?
Kalau ada, kita hanya perlu memastikan path(eg: D://BakatoTestShounjou/BakatoTestShounjou_ep1.mkv) file tersebut hendaklah kurang atau sama dengan 255 characters. Contoh path yang tadi, kita boleh cuba rename BakatoTestShounjou_ep1.mkv kepada ep1.mkv , atau yang lebih kecil lagi sepert 'e','a' dan lain-lain.

Kalau tak boleh rename file tu sendiri, cuba rename semua parent pathfile tersebut contohnya

D://BakatoTestShounjou


Kita boleh tukarkan sahaja menjadi

D://B


Kadang kala ada yang meletakkan files mereka di dalam banyak folder sebelum sampai ke destination yang sebenar seperti:

F:\E\MelakaComputerScienceGROUPA\ACADEMIA\Bio-ENGINEERING\PART 3 sessi 1-2013[INTERACTIVE MULTIMEDIA]\Metro UI Icon Set\Internet Shortcuts\Design-hebat-sangat-hebat-hebat-sangat-no1dalamduniawacakapsamalutiadatandinganlaaaa.psd


Kite rename satu2 contohnya menjadi:

F:\e\m\a\B\3\M\D.psd


Selepas semua parnt direname pendek barulah kita boleh rename file tadi dan ikut selera anda sama ada untuk open, copy, move atau delete.

Selesai... Jumpa Lagi

p/s: Kalau terlalu panjang sehingga tidak boleh rename langsung sila rename melalui Command Prompt.
  1. open command prompt and find the directory with the file
  2. type dir /X
  3. this command will show the short 8+3 names followed by long names
  4. find the file you want to rename and use command
  5. rename "shortname" "newname"
  6. "shortname" is 8+3 name and "newname" is name you want to rename to
Contoh: "verylongfilename.txt", hendak tukar kepada "verylo~1.txt" sila pakai command

rename verylo~1.txt newname.txt

Selain tu bolehlah pakai software force delete files atau kill lock process yang lain macam(klik untuk install) :

  • MoveOnBoot
  • Delete FXP Files
  • Delinv
  • Unlocker




  • 3 comments:

    Mas Engki said...

    Terima kasih gan!
    Udah nyari dari dulu nggak ketemu..
    Langsung di sini aja yang ketemu solusinya.. Terima kasih Gan.. Blog yang keren abiss!

    Ranald Siyth said...

    Bro, aku ada gak masalah camni . da selesai da sebab artikel ko ni..

    Tapi ada masalah lain gak bro..
    Die lebih kurang.. File degil gak.

    http://blogs.msdn.com/cfs-filesystemfile.ashx/__key/communityserver-blogs-components-weblogfiles/00-00-01-29-53-metablogapi/0361.image_5F00_thumb_5F00_19C1BF1B.png

    Rafieq Roslan said...

    http://www.blogger.com/profile/06155048981938008000

    Silakan rujuk sini bro..
    http://www.wikihow.com/Delete-Read-Only-Files