14 April 2013

Belajar JAVA 2 : Bagaimana nak RUN program JAVA?

             Salam semua, Sorry lambat sikit nak post edututor kedua ni sebab ni baru je Prof.IT pulang dari hantar abang long  ke UPM (tadi tengok bangunan fakulti cs kat sana, CSiT memang lawa gila doa-doakan la Prof.IT dapat ke sana ye :) ).  


 Bile Pof.IT nak start nih dah nak tengah malam laa = = ..........

               Ok.. ok.. sabaq laa .. tapi takpa kalau 'hampa' semua dah tak sabar sebab eloklah semangat enthusiastic tu wujud dalam semua pelajar :) .Untuk Tutorial Java yang kedua ni, kita akan belajar macam mana nak run program Java.

Sebelum nak run program, mesti la kena ada program dia. Dan kalau nak buat program dia, mesti la kena buat coding dulu kan...

Untuk tutorial ni kita akan buat program yang akan keluarkan ayat "Saya suka makan nasi ayam, tapi tak suka ayam dia!" pada skrin.

Mula-mula buka text editor yang anda ada, tak kisah la notepad ke notepad++ ke. Lepas tu tulis coding ni, kalau "rajin" boleh copy n paste:

public class cubacuba {

public static void main(String[] args) {

System.out.println("Saya suka makan nasi ayam, tapi tak suka ayam dia!");
System.out.println("\n\n\n\n");

}
}


            
Ok, jangan pening. Ingat, tutorial ni kita nak tengok macam mana nak run program Java sahaja, belum start belajar coding dia lagi. Mula-mula tak payah ambik tau sangat pasal coding ni, ikut je dulu. Nanti akan datang kita akan belajar maksud perkataan-perkataan pokemon tu.

  Dah siap tulis, save sebagai "cubacuba.java" dalam folder bin kat "C:\\Program Files\Java\jdk1.7.0_45\bin". Yang folder bin tu kalau anda install JDK kat tempat default, kalau install kat tempat lain, pandai-pandai la cari ya...

           
Kemudian, buka command prompt. Tukar path ke folder bin yang save "cubacuba.java" tadi. Cara dia tulis "cd C:\\Program Files\Java\jdk1.7.0_45\bin". Lagi sekali path tu bergantung kat mana anda install JDK.

Yang bahagian "cd C:\..." tu bukan Java, yang tu cuma cara nak guna Command Prompt je.
Ok, sambung balik. Lepas dah tukar path, tulis "javac cubacuba.java", tekan Enter.

javac ni untuk kita suruh komputer compile kita punya coding tadi.

           
Dah siap compile dan inshaAllah tak ada error, baru la kita akan run kita punya program tu. Cara dia tulis kat command prompt, "java cubacuba", tekan Enter. Tadaa... maka terpampang lah hasil kita punya program tu.
Jadi, dah nampak kan macam mana nak run program Java. Itu saja lah untuk tutorial kita yang kedua ni, kalau ada soalan boleh tanya kat kotak komen kat bawah.

Maka setelah anda habis membaca dan mencuba tutorial ni, secara rasminya anda telah bergelar seorang programmer. Seronok kan?Kalau ada apa-apa persoalan boleh lah tanya :)

//  Kepada penggunan Windows 7 64 Bits dan keatas yang mengalami error pelik.. (Access Denied)  //
//  Sila ke [link] ini untuk ketahui cara penyelesaiannya n_n  //
                                               
//Selamat Mencuba//

No comments: